Nieuws Alle nieuws

Krimpflatie: ook chocoladeletters dit jaar kleiner en duurder

Door de stijgende prijzen van cacao zal de prijs van een chocoladeletter jaar waarschijnlijk hoger zijn.

Prijsstijging in de snoep- en chocoladesector

De cacao-oogst valt tegen en dat zien we terug in de stijgende chocoladeprijzen. Volgens een rapport van de Rabobank zijn de oogsten in belangrijke cacaoproducerende landen zoals Ghana en Ivoorkust ernstig beïnvloed door slecht weer en ziektes, wat de beschikbaarheid van cacao heeft verminderd en wat leidt tot hogere prijzen. Deze prijsstijging wordt doorberekend aan de consument. Een chocoladereep van 100 gram kan hierdoor zomaar een euro duurder worden, en ook chocoladeletters blijven niet buiten schot. 

Sla op tijd in

Volgens Rabobank-analist Julia Buech zullen veel producenten proberen de prijsstijgingen te verzachten door kleinere verpakkingen te introduceren of minder cacao te gebruiken in hun producten. Dit fenomeen staat bekend als 'krimpflatie' en kan ertoe leiden dat de geliefde chocoladeletters in een kleiner formaat worden aangeboden.

Hoewel er al chocoladeletters in de winkels liggen, hoef je je geen zorgen te maken dat deze al kleiner zijn. Buech legt uit dat er altijd een vertraging is tussen de stijgende grondstoffenprijzen en de prijzen in de supermarkt. De grootste prijsstijgingen worden rond Sinterklaas en Kerst verwacht. Dus wellicht is het slim om dit jaar op tijd je chocoladeletter in te slaan!

Sluit venster